Karácsonyi Pulykasült

 
 
 

Hozzávalók:

egy fiatal pulyka,
só,
csipetnyi majoránna,
8 dkg vaj,
víz

A töltelékhez:

10 dkg szalonna,
1 hagyma,
2 dkg vaj,
5 száraz szemle,
só,
bors,
kakukkfű
majoránna,
2 tojás,
1,5 dl tej,
40 dkg gesztenye
40 dkg sovány darált marhahús

Elkészítés: Az apróra vágott szalonnát a megtisztított, finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk-fűszerezzük, a tojásokkal elvegyített tejet ráöntjük, hozzáadjuk a megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst. A jól megtisztított pulykát nyakánál kezdve felvágjuk, kívül megsózzuk, belül sóval és majoránnával fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyílást bevarrjuk. Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal leöntjük, s vízzel locsolva középerős tűzön egy-két órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával tálaljuk.

4233_pulyka.jpg