Lencse leves

 
 
 

Hozzávalók:

1/2 evőkanál frissn sajtolt olaj
1 vöröshagyma
1 foghagyma
2 répa
2 zellerszár
22,5dkg vörös lencse
1 babérlevél
3 szár petrezselyemzöld
1 liter víz
só, bors

A vöröshagymát, zellerszárat, répát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Forró olajban dinszteljük a hagymát és a foghagymát, majd hozzáadjuk a zekkert és a répát. Fedő alatt kb 10 percig pároljuk, vagy addig, amíg meg nem puhulnak a zöldségek. A lencsét átmossuk és hozzáadjuk a megpuhult zöldségekhez. Felöntjük vízzel és hozzáadjuk a babérlevelet. Forraljuk fel és lefedve kis lángon kb 30 percig főzzük. Amikor a lencse is megpuhult, kézi mixerrel turmixoljuk pépessé. Tálaljuk rozs, vagy tönkölybúza kenyérrel, zsemlével.

1316_lencse_leves.jpg