Hozzávalók 2 kalácshoz:
A tésztához:
60dkg liszt (45-15 arányban sima és tönkölybúza liszt)
3 tojás sárgája
4 evőkanál ízmentes, hidegen sajtolj olaj (dióolaj vagy kókuszzsír olvasztva)
4 dkg élesztő
egy csipet só
2 teáskanál nádcukor
4.5dl tej (lehet zab- vagy rizstej is)
1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
30dkg darált mák
15dkg reszelt marcipán
tej
1-2 evőkanál nádcukor
Az élesztőt futtasuk fel a cukor meleg tejben. Valamennyi hozzávalót alaposan gyúrjunk össze és dagasszuk géppel, vagy kézzel pár percig. Takarjuk le, tegyük meleg helyre és kelesszük a kétszeresére.
Közben a darált mákot és a reszelt marcipánt fűzzük fel tejjel sűrű krémmé. Ha nem elég édes, tegyünk hozzá nádcukrot.
A megkelt tésztát vágjuk 4 egyforma cipóra. Egy kalácshoz 2 cipó szükséges. A kis cipókat nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb olyan hosszúra mint amekkora a sütőtál. Mindkét lapot kenjük meg a töltelékkel és tekerjük fel. Az így kapott tekercseket csavarjuk össze. A sütőformát béleljük ki sütőpapírral és óvatosan tegyük bele a kalácsot. Kenjük át tejjel felvert tojással, és igy kelesszük tovább 15 percet. Majd 180 fokos sütőben süssük 30 percig. Félidőben takarjuk le fóliával. Miután megsült, még forrón kenjük át tejjel a kalácsot.