Mitől Bio

 
 
 

Mitől bio a Bio?


A valódi biotermékek alapanyagait természetes körülmények között, minden szintetikus és toxikus anyag mellőzésével állítják elő. A tápanyagok szerves eredetűek, a károkozókat kizárólag fizikai úton írtják. Permetezésre kirázólag olyan terkékeket használnak, melyek nem szívódnak fel a növényben.

A termesztési kritériumoknak megfelelően a bio termékek mindig kisebb mennyiségben állíthatók elő és drágábban, ezért a hiteles biotermék mindig drágább a hagyományosnál, de magasabb minőséget is képvisel.

A natúr termékek olyan készítmények, melyek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat. Feldolgozásuk során nem veszítenek eredeti tápanyagértékükből.

Az ökológiai termék kifejezés azt jelenti, hogy az adott termék vegyszermentesen előállított alapanyagokból készült, és a termesztés során csak biológiai, vagy természetes szereket használtak. A késztermékek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagot, leszámítva azt az 5%-ot melyek bioval nem helyettesíthetők és egy meghatározott adaléklistában szerepelnek.


A termék csomagolásán szerepelnie kell a bio vagy öko szónak valamint, az, hogy a termék "ellenőrzött ökológiai gazdaálkodásból származik".

A bio termesztés során csak biológiailag lebomló és természetes szereket vesznek igénybe. A termőföldet 3 évre visszamenőleg nem lehet vegyszerrel kezelni. A bio termékek nem tartalmaznak olyan alapanyagokat, melyekhez vegyszereket használtak, illetve nincs benne színezékanyag, édesítő, stabilizátor, ízfokozó.

Hazánkban két szervezet végzi a bioélelmiszerek felügyeletét és tanúsítását: a Biokontroll Kft, és az Ökogarancia Kft, mindkettőt a Földművelésügyi Minisztérium kontrollálja.

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. fontos szereplője a bio tanusítás rendszerének azzal, hogy ellenőrzi és tanusítja a magyarországi ökológiai élelmiszer-gazdasági szerkor szereplőinek munkáját. Az Ő dolguk garantálni a fogyasztók felé, hogy az értékesebb és ezért drágább élelmiszer valóban az előírásokat betartó üzemből kerül ki, másfelől megvédeni a valódi biogazdálkodókat a tisztességtelen versenytől, azoktól, akik csupán állítják - intenziíven, kemizáltan, antibiotikumok használata mellett termelt, szintetikus adalékanyagokkal teletömött - termékeikről, hogy az "bio". A Biokontroll ellenőreinek feladata, hogy az egyes tevékenységeknek megfelelően kialakított rendszer szerint jegyzőkönyvbe rögzítsék a termék előállítás folyamatait, az előírásoktól való eltéréseket. A Biokontroll tanusítójának feladata, hogy megállapítsa e folyamatok előírásoknak való megfelelőségét, és - ha minden rendben - akkor kiadja a hologrammal és egyedi azonosítóval ellátott tanúsítványt. Eredeti tanúsítvány (igazolás) nélkül nincs ökológiai termék!

Az Ökogarancia Kft. fő tevékenysége az ökológiai gazdálkodás, vagyis a biotermékek ellenőzése és tanúsítása, melyhez rendelkezésükre áll a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elismerésével (kódszámuk: HU-ÖKO-02) és a tanúsító szervezetekre vonatkozó EN 45011 szabvány szerinti NAT-akkreditáció. Az EU-Bio-rendeletek alapkövetelményein túl vállalják a legjelentősebb európai védjegyszervezetek (BioSuisse, Demeter, Naturland, stb) privát feltételrendszereinek, valamint az Egyesült Államokba és Japánba történő export esetén az ország speciális követelményrendszerének (NOP, JAS) megfelelő ellenőrzést és a tanúsítással kapcsolatos gördülékeny és gyors ügyintézést.

5662_biotermekek.jpg 817_bio3.jpg 2092_oko_termek.jpg 4790_EUokocimke.jpg

Demeter International

4562_demeter.png

A Világ 43 országának 4215 farmgazdaságát tömörítő, hivatalosan bejegyzett világszervezet, mely ily módon több, mint 128 ezer hektár (2008. júliusi adatok) biodinamikus módon megművelt és Demeter minősítésű termőterületet jelent. A Demeter a legrégebbi védjegy, mely e speciális ökológiai gazdálkodásból származó termékek megjelölésére szolgál, 1928-ban alapították. A biodinamikus termékek élelmiszerminősége és biztonsága messze túlmutat az ökológiai mezőgazdaság egyéb módszerein, szemléletében és gyakorlati szigorúságában az egyik legkövetkezetesebb és legelőrehaladottabb ökológiai gazdálkodási mód.

NaTrue-Szimbólum

342_natrue.jpg

A NaTure szimbólum egy nemzetközi jel, mely világszerte képviselője a natúr- és biokozmetikumoknak. Fő célkitűzése, hogy a vásárlók bizalmát növelje a biokozmetikumok iránt.

Az alapítók a szervezet útjára bocsátásával vallálják, hogy a tiszta, természetes kozmetikai készítmények iránt a jövőben is elkötelezettek lesznek. Vállalják azt is, hogy továbbra is magas etikai követelményekkel és szigorú ökológiai szabályoknak megfelelően tevékenykednek. A NaTruevezérelve, hogy az embert és a természetet egyensúlyban látja. Ezért az alapító és a résztvevő cágek natúrkozmetikai termékeiket, a természet sokszínűségét és termőerejét inkább növelő termesztéssel, a természet kímélő és a vegyi anyagok hozzáadását kerülő feldolgozással állítják elő. Ezt várják el maguktól a gyártók és a védjegy erről biztosítja az ilyen igénnyel fellépő tudatos vásárlókat. Minden igazi natúrkozmetikai cég tagja lehet, de a védjegy használatának nem feltétele a szövetségben való részvétel. Nem nyereségorientált szervezet.

A csillagok jelentése:

NaTrue*: a természetes anyagok és állatok termékei, a természet közeli anyagok kizárólag természetes anyagokból nyerhetőek, a természetben is megfigyelhető módon. Kőolajlepárlási termék nem használható.

NaTrue **: az egycsillagos jelzés feltételeinek betartása mellett még a következő feltételeknek is teljesülnie kell: legalább 15%-ban tartalmazzon olyan természetes anyagot, melyet kémiailag nem változtattak; maximum 15% természet közeli anyagot tartalmazhat; az összevetők legalább 70%-ban ellenőrzött bio termesztésből, vagy ökológiailag védett területről való gyűjtésből származnak

NaTrue***: a kétcsillagos jelzés feltételeinek betartása mellett még a következő feltételeknek is teljesülnie kell: legalább 20%-ban tartalmazzon olyan természetes anyagot, melyet kémiailag nem változtattak; az összevetők legalább 90%-ban ellenőrzött bio termesztésből, vagy ökológiailag védett területről való gyűjtésből származnak

Mitől organikus és mitől bio?

A világ különböző területein a "bio" tulajdonságra, azaz, hogy természetes, természeti erőforrások által kezelt termékekre, alapanyagokra, több megfogalmazás is ismert. Hazánkban és Ausztriában, Németországban a bio kifejezés az elterjedt, míg Nagy-Britanniában és Amerikában az organikus (organic) kifejezést használják. Vagyis a két elnevezést teljesen fedi egymást.

Hazánkban még kevéssé terjedt el a következő két kifejezés: fair trade és a free range.

A fair trade kifejezés a harmadik világból érkező élelmiszerekre vonatkozik elsősorban és azt jelenti, hogy hanjandóak vagyunk magasabb árat fizetni azért, hogy az árkompenzáció hozzájárul a termelő munkások magasabb béréhez, kedvezőbb életkörüléményikhez.

A free range kifejezés a baromfi tojással kapcsolatos. A tojásokon szereplő nyomtatott kódokkal már itthon is találkozhatunk, ám sokan nincsenek tisztában annak jelentésével. A "0" kezdetű tojást tekinthetjük a tökéletes biotojásnak, azaz, hogy a baromfit nem etették tápszerrel. (Sajnos ilyen tojással ritkán lehet találkozni még a piacokon is, nemhogy az áruházak polcain) A "4"-es számmal kezdődő kódú tojás pont a bio ellentéte, azaz hogy a csirkéket szinte gépszerűen tartják.

539_fair_trade_logo.jpg 5389_tojas.jpg 1273_tojas2.jpg

Mitől biokozmetikum egy szépségápoló termék?

A biokozmetikumokról: az ökológiai egészségvédő és szépségápolási termékek kiváló minőséget kell, hogy képviseljenek. A lehető legmagasabb arányban tartalmazzanak ökológiai összetevőket, és azok a lehető legkevésbé legyenek feldolgozottak, hogy megőrizzék a termékek természetes jellegét. A kozmetikumok mezőgazdaságból származó alapanyagai vonatkozásában az EU Tanácsának 2092/91 EGK rendelet előírásai szerint előállított termékek számítanak csak bionak.

A következő anyagokat nem használhatják az ökológiai kozmetikumokat gyártók:

- állati eredetű zsírok, növényi olajook hidrogénezése és az így nyert anyagok alkalmazása.
- nem ökológiai állatokból származó anyagok
- genetikailag módosított szervezetek és származékainak használata
- petrolkémiai és más szintetikus anyagok

A biokozmetikumok nem állnak jogszabályi oltalom alatt, ellentétben az élelmiszerekkel.

A különböző privát feltételrendszerek igen eltérő szigorúságúak, létezik olyan enyhe is az európai gyakorlatban, amely ha a 10% kötelezően előírt mezőgazdasági alkotó 5%-a bio, akkor már engedélyezi a szépségápolási termék biojelzését. Magyarországon a Biokontroll Hungária gyakorlatában "a termék X%-a ökológiai eredetű" jelölés is csak akkor alkalmazható, ha a terméket alkotó összetevők legalább 70%-a ellenőrzött, tanúsított ökológiai gazdálkodásból származik. Amennyiben az ökológiai eredetű alkotók aránya meghaladja a 95%-ot, akkor jelölhető a termék "ökológiai vagy bio kozmetikumnak", vagyis a nevében szerepelhet hogy "bio".