Az okok életmódunkra vezethetők vissza:
helytelen táplálkozás, környezeti mérgek, stressz, mozgás hiánya.
Étkezésink során túl sok savas ételt
viszünk be szervezetünkbe, melynek következtében a sav-bázis egyensúly
eltolódik.
Ennek jellemzői: a szervezet veszít ásványi
anyag készletéből, anyagcserénk salakanyagai lerakódnak a szervezetben,
csökken az immunrendszer védekezőképessége.
A savasodás kezelése: a szervezet vitamin-
és árványi anyag készletének feltöltése, a stressz és a negatív érzelmek
megszüntetése, a szervezet természetes kiválasztó folyamatainak
segítése, állóképességünk fejlesztése.
A gyakorlatban fogyasszunk bázikus
élelmiszereket, mint a gyümölcsök (bármilyen fajta), zöldségek, saláták,
gamonafélék (különösen a hajdina), hüvelyes termések, gyógynövények,
étkezési olajok.
Fogyasszunk zöldség- és gyümölcsleveket,
lehetőleg ne az előre csomagoltakat, hanem mi magunk által
kicentrifugált, kicsavart leveket. Zöldségek közül a padlizsán, a
cukkini, és a tök erősen bázikus hatású, a leveles zöldségekből a spenót
és a káposztafélék, a gumós zöldségek közül a zeller, a répa, a cékla
és a torma, valamint a hagyma és az uborka.
A feketete tea és a száraz bor fogyasztása
szintén elősegíti a bázis hatás kialakulását.
Célszerű elkerülni a savas hatású ételeket,
mint a finomított cukor és édességek, konyhai só, ízfokozók,
búzatermékek, mesterséges és állati zsiradékok, a kész-, a gyors, és a
panírozott, olajban sült ételek, valamint a szénsavas üdítőitalok.